Een Eerlijke Kijk op Werving: De Realiteit van Indeed en LinkedIn
In mijn dagelijkse wervingspraktijk bij Best Recruitment en BaanClaesen zijn Indeed en LinkedIn onmisbare tools. Maar laten we eerlijk zijn, de cliché typeringen van 'LinkedIn voor de professionals' en 'Indeed voor de massa' blijven in de praktijk vaak overeind, ondanks de mooie PR-verhalen van beide platforms de afgelopen jaren.
LinkedIn vs Indeed: De Oude Wijn in Nieuwe Zakken
Het lijkt erop dat LinkedIn en Indeed nog steeds vasthouden aan hun traditionele rollen. LinkedIn is voor mij de plek waar je de zogenaamde 'crème de la crème' vindt, terwijl Indeed vaak wordt gezien als de plek voor het bredere publiek. In werkelijkheid is dit onderscheid niet altijd zo zwart-wit, maar het is een perceptie die hardnekkig blijft.
De Walled Garden van LinkedIn: Een Dubbelzijdig Zwaard
Een frustrerend aspect van LinkedIn is hun 'walled garden'-benadering. Het automatisch updaten van onze kandidaatgegevens in ons Applicant Tracking System (ATS) is nog steeds een zeldzaamheid in W&S-land en alleen met technische hoogstandjes uitvoerbaar. Dit houdt LinkedIn als de go-to bron voor up-to-date kandidaat informatie in stand, wat ongetwijfeld goed is voor hun businessmodel, maar niet altijd voor ons als klant die up-to-date informatie wil gebruiken om de juiste kandidaat te werven.
Gebruikservaring vs. Bedrijfsbelang
Wat me ook stoort, is bijvoorbeeld het ontbreken van contactinformatie en communicatievoorkeuren voor zowel zakelijke als persoonlijke e-mailadressen op LinkedIn-profielen. Natuurlijk wel te vinden via een van de honderd contactfinders; tools met abonnementen die recruiters in een grijs AVG gebied wel aan emailadressen helpen om kandidaten te contacten die niet reageren op inmails en contactverzoeken. Onnodig en schimmig, ik blijf er liever van weg.
Het lijkt erop dat LinkedIn messaging op hun platform wil stimuleren, ten koste van je gebruikservaring. Dit leidt vaak tot een rommelige situatie waarbij je acquisitiemails in je persoonlijke inbox krijgt en op je zakelijke e-mailadres wordt benaderd voor nieuwe kansen want je contactinfo heb je 10 jaar geleden een keer ingevoerd bij het maken van je profiel met dat adres. Dit zou makkelijk op te lossen zijn, maar blijkbaar is het niet winstgevend genoeg voor LinkedIn om hier verandering in te brengen want je kan mensen ook betaalde inmails sturen.
En ja ik ken de studies over respons % tussen email en inmail maar heb persoonlijk nog geen CV gezien zonder emailadres erop.
De Rol van Recruitmentbureaus in Dit Landschap
In dit landschap van steeds veranderende tools spelen wij als recruitmentbureaus een cruciale rol. We navigeren door deze beperkingen en gebruiken onze expertise om de juiste talenten te vinden voor onze klanten. We gaan verder dan het simpelweg matchen van cv's met vacatures; we begrijpen de nuances van elke kandidaat en bieden een consultatieve benadering in het wervingsproces.
Conclusie
Kortom, Indeed en LinkedIn hebben elk hun sterke punten en beperkingen. Als recruiters moeten we deze platforms strategisch gebruiken, rekening houdend met hun unieke eigenschappen. Onze rol gaat verder dan het gebruik van deze tools; het gaat om het begrijpen van de markt, het bieden van toegevoegde waarde en het navigeren door de complexiteit van talentacquisitie.
Blijf me volgen voor meer real-talk over werving en selectie. Samen duiken we in de wereld van recruitment, waarbij we de beste praktijken delen en de uitdagingen aanpakken.
Tot de volgende keer!